Haberler

13. Avrasya Ekonomi Zirvesi

07 Mayıs 2010 Cuma - Okunma: 5992
13. Avrasya Ekonomi Zirvesi


İstanbul Kongre Merkezi’nde 44 ülkenin bir araya gelmesiyle gerçekleşen 13. Avrasya Ekonomi Zirvesi’ne Makedonya ve Arnavutluğun  Cumhurbaşkanı, Bosna Hersek’in Başbakan ve Özerk Gagavuzya Bölgesi’nin Cumhurbaşkanı düzeyinde katılması, zirve iştirakçileri tarafından büyük bir değer ölçüsü olarak vurgulandı.

Gene 13. Avrasya Ekonomi Zirvesi’ne Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in özel mesajı ve aralarında Cumhurbaşkanı Yardımcısı, 2 Bakan ve Milli Meclis Başkan Vekili’yle milletvekillerinden oluşan on yedi kişilik bir heyetle katılması da büyük bir memnuniyet yarattı.

Rusya Federasyonu ile Çin Halkı Cumhuriyeti’nin de aralarında bakan yardımcıları ve milletvekillerinin bulunduğu geniş bir katılımla 13. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde temsil edilmeleri de çalışmalara ayrı bir anlam kazandırdı.

Marmara Grubu Vakfı tarafından düzenlenen 13. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde, Türkiye gibi sivil toplum örgütlerine yeni yeni alışan ülkelerde sivil toplum örgütlerinin öneminin büyük olduğu gündeme getirildi.

Gelişmiş demokrasilerde bunların “vazgeçilmez” olduğu, bulundukları zemin ve arenanın bir uygarlık özelliği taşıdığı ifade edildi. Bu zeminlerin düz zeminler olduğu ve herkesin istediğini korkusuz, endişesiz kimsenin gözünün içine bakmadan söyleyebildiği platformlar oluşturduğu vurgulandı. Avrasya Ekonomi Zirveleri’nin bu alanda; insanların kendilerini, ülkelerini ve dünya sorunlarını özgürce tartışabildikleri bir iletişim platformu olduğu katılımcılarca belirtildi.

Avrasya bölgesi ülkelerinin dünya milleti olma yolunda gayret göstermelerinin gerekliliği üzerinde duruldu. Ülkelerinin üretimlerini dünyaya yapmaları, alışverişlerini dünyadan sağlamalarının önemi belirtildi. Bunun da halkların beyin gücüyle, çağın teknolojisiyle ve rekabet gücüne dayanarak yapılmasıyla ülkelerin gelişip, çağa ayak uydurabilecekleri belirtildi.

Küresel rekabete uyarak küresel teknoloji kullanabilen ve küresel şartları yerine getiren bir düzene gidildiğine işaret edildi. Dünyanın yeniden hem finans da, hem ekonomide “yeni normali” aradığına israfa ve bilgisizliğe yer bulunmadığına dikkat çekildi.

13. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde Nabucco Projesi’nin hayata geçirilmesi konusunda ısrarlı ve özenli işbirliğinin sürdürülmesi için siyasi iradenin ortaya çıkmasının gerekliliği vurgulandı.

Avrasya coğrafyası içinde yer alan ülkelerin yoksullukla mücadele etmesinin üzerinde duruldu. Barışı muhafaza ederken, yoksullukla mücadele ederken, yer küreyi ısınmaktan kurtarmanın, insanlara iş ve ekmek sağlanılması kadar önemli olduğu gündeme getirildi. Burada diyaloğun önemi ayrıca belirtildi. Bölgede barışın ve istikrarın ancak ekonomik refahla sağlanabileceği de  katılımcılar tarafından kaydedildi.

13. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde ortaya çıkan ortak düşünce ve karar doğrultusunda, çevre alanında dünyaca kabul gören çalışmalarıyla temayüz eden  yıllardır Avrasya Ekonomi Zirveleri’nde yer ve görev alan Yunanlı Prof. Dr. Agni Agnis Arvanitis’in  ortaya koyduğu yüksek eserlerinden dolayı Nobel’e aday gösterilmesine karar verildi. Öte yandan Prof. Dr. Arvanitis’in katılımcı ülke temsilcileri tarafından da tavsiye edilip desteklenmesi benimsendi.

Katılımcıların önerisiyle Nobel Vakfı ile temasların sıklaştırılmasına da karar verildi.

İki ayrı demokratik seçimin yapıldığı Irak’ta demokrasi yolunda önemli adımlar atıldığı ve ülkenin bir an önce barış içinde yoluna devam etmesinin önemi temenni edildi.

Kırgızistan Kurucu Hükümeti adına söz alan yetkililer, Kırgızistan’da demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğüne dayanan demokratik bir sistemin oluşması yolunda gayret sarfedildiğini gündeme getirdiler.

Türkiye’nin Balkan politikasının yanı sıra, Kafkasya ve Orta Asya ekseninde de benzer politikalar gerçekleştirmesini ve bölgesel şartlarla önümüzdeki dönemde gerçekleşmesi olağan gelişmeleri, göz önünde tutmasının gerekliliği üzerinde duruldu.

Kafkaslar’da istikrarın sağlanabilmesi için; Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan’ın; Ermenistan’a karşı iyi niyetli yaklaşımlarına, Ermeni tarafınca güven arttırıcı davranışlar sergilenmediği vurgulandı. Ermeni işgali altında bulunan toprakların da uluslararası kararlara uyularak Azerbaycan’a iade edilmesinin gerekliliği de ayrıca gündeme getirildi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin yeni Cumhurbaşkanının, Güney Kıbrıs’la müzakerelere devam edeceğini belirtmiş olmasının, Ada’nın barışı açısından önemli bir girişim olarak nitelendirildi.

Tacikistan’ın ve Moğolistan’ın ekonomik gelişme yolunda kaydettiği büyük başarılar bölgenin geleceği açısından önemli büyümelerinin işareti olarak değerlendirildi.

Rusya Federasyonu’nun gerek ülkenin istikrarı gerekse de barışın devamı açısından bölgede ortaya koyduğu işbirliği girişimlerinin takdirle karşılandığı belirtildi.

Çin’in gelişen ekonomik potansiyeli konusunda bilgi sunan Çin Halk Cumhuriyeti yetkilileri, Avrasya ülkelerini, Çin’e yatırıma davet ettiler.

İsrail den katılanlar Knesset’de Marmara Grubu Vakfı’nın bir toplantı gerçekleştirerek Avrasya işbirliğini İsrail de tanıtmasının önemini ortaya koyacak bir çalıştayın yapılmasını temenni ettiler.