Haberler

İPEKYOLUNUN ÖNEMİ, DİYALOĞUN BARIŞA GEREKLİLİĞİ, BİLGİ TEKNOLOJİLERİYLE BİRLİKTE 17. AVRASYA EKONOMİ ZİRVESİ TAMAMLANDI

07 Şubat 2014 Cuma - Okunma: 5392
İPEKYOLUNUN ÖNEMİ, DİYALOĞUN BARIŞA GEREKLİLİĞİ, BİLGİ

 Kobi-Efor Dergisi Avrasya Ekonomi Zirvesi Haberi

Abdullah Gül ve İlham Aliyev'in mesajlarıyla 17. Avrasya Ekonomi Zirvesi çalışmalarına başladı.

İPEKYOLU'NUN ÖNEMİ, DİYALOĞUN BARIŞA GEREKLİLİĞİ, BİLGİ TEKNOLOJİLERİYLE BİRLİKTE KONUŞULDU

   

Marmara Grubu Vakfı'nın 17. Avrasya Ekonomi Zirvesi, Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün mesajının Şamil Ayrım tarafından okunması ile başladı.

Mesajında; '' Zirvenin her sene gerçekleşen üst düzey katılımla rüştünü ispat ettiğini ve uluslararası görünürlüğünü her geçen yıl pekiştirdiğini memnuniyetle müşahede ediyorum. Bu vesileyle zirveye katılan Cumhurbaşkanlarını, Başbakanları, Bakanları, Milletvekillerini, iş, bilim ve akademi dünyası ile sivil toplum kuruluşlarının değerli temsilcilerini ve tüm seçkin misafirleri en kalbi duygularımla selamlıyorum'' diyen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül mesajında şu ifadelere yer verdi: '' Zirve’de bu sene de, ekonomiden enerjiye, bilişimden uluslararası ilişkilere kadar uzanan geniş yelpazede farklı alan ve disiplinleri ihata eden bir yaklaşımla çok sayıda konunun ele alınacağını öğrendim. Karşı karşıya olduğumuz ve Zirvenin değerli katılımcılarının ele alacakları küresel meseleler, tüm katılımcıların bir masa etrafında bir araya gelmelerini ve meseleleri en geniş şekilde ve serbestçe tartışmalarını icap ettirmektedir. Bu bakımdan, Zirvede oluşacak verimli müzakere ortamının ve ortak aklın işletilmesiyle ortaya çıkacak görüş ve önerilerin Avrasya bölgesi halklarının ve tüm insanlığın refah ve huzuru için yol gösterici olmasını temenni eder, çalışmalarınızda başarılar dilerim.''

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in de mesajını, Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı İdaresi Siyasi İşler Dairesi Başkanı Prof. Dr. Ali Hasanov sundu. 

UNESCO Genel Sekreteri Büyükelçi İrina Bokova'nın barkovizyon aracılığıyla misafirlere hitap etmesinden sonra çalışmalarına başlayan 17. Avrasya Ekonomi Zirvesi'nde Başkanlık Divanı’nı Dünya Odalar Birliği Onursal Başkanı Rona Yırcalı, Azerbaycan Bilgi ve İletişim Teknolojileri Bakanı Ali Abbasov, Yunanistan Dışişleri E. Bakanı ve Milletvekili Dora Bakoyannis, İtalya E. Başbakanı ve Senatör Lamberto Dini ve Afganistan Ekonomi Bakanı Abdulhadi Arghandiwal’dan oluştu.

Marmara Grubu Vakfı Başkanı Dr. Akkan Suver, vakıf olarak 17 yıldır Türk Özel Sektörünün desteğiyle Türkiye’yi anlatmaya devam ettiklerini belirterek, 17 yıl içinde çok sayıda cumhurbaşkanı, başbakan ve parlamenteri dünyanın dört bir yanından Türkiye’ye davet ettiklerini söyledi. Suver, 52 ülkenin zirveye katıldığını kaydetti. 

Dr. Akkan Suver dünyanın 2013’te yüzde 2.9 büyürken, Avrupa ülkelerinin 0.4 küçüldüğünü belirterek, bölgenin bu yıl toparlanıp yüzde 1 büyüme hızını yakalamasının beklendiğini söyledi. İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Türkiye’nin en büyük markası İstanbul’a değer katan pek çok projede hazır giyim sektörünün görüldüğünü belirtti. İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği(İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Marmara Grubu Vakfı’nın 17 yıldır düzenlediği Avrasya Ekonomi Zirvesi’nin 52 ülkenin üst düzey yöneticisi ve parlamenterini ağırlamasının, Türkiye’yi tanıtmak anlamında büyük bir önem taşıdığını belirtti. Marmara Grubu Vakfı (MGV) tarafından düzenlenen Avrasya Ekonomi Zirvesi, İHKİB’in düzenlediği Gala Gecesi ile başladı. Gecede konuşan İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, “Zirve süresince düzenlenecek toplantılarda sektörümüzün özelliklerini anlatacağız. 193 ülkeye ihracat yapıyoruz. En büyük imalatçı ve ihracatçı ülkelerden biriyiz. Bu tür toplantılarla markalarımızı dünyaya tanıtma imkanı da buluyoruz” dedi. 

 MÜSİAD Genel Başkan Vekili Ali Rıza Arslan da Avrasya’daki bütün işadamı organizasyonlarıyla işbirliği yapmaktan ve dünya ekonomisine değer katmaktan mutlu olacaklarını ifade etti.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, son 30 yılda dünya ekonomisini 3 temel kavramın şekillendirdiğini, bunların küreselleşme, değişim ve hız olduğunu söyledi. Küreselleşme ile birlikte coğrafi ve ticari sınırların eridiğini aktaran Çağlar, politikacıların kararlarını artık yerel dinamiklerle oluşturmadığının altını çizdi. Çağlar, “dünyanın ekonomik dengeleri yeniden kuruluyor, deyim yerindeyse “Güneş yeniden doğudan yükseliyor” ve tarihi İpek Yolu’nu canlandıracak projelerin ard arda hayata geçirildiğini de memnuniyetle izlemekteyiz. Dünya siyaseti, dünya ekonomisi ve küresel ilişkiler adeta Avrasya’nın uyanışına şahitlik ediyor. Türkiye, bu dinamizmin, böyle bir gücün kalbinde merkezinde yer alıyor. Biz İstanbul’u sadece bu ülkenin değil, tüm Avrasya’nın parlayan bir yıldızı olarak görüyoruz” dedi.

 

BEVANDA: BOSNA’NIN POTANSİYELİ UYKUDA

Bosna Hersek Başbakanı Vjekoslav Bevanda ise “Bosna Hersek’te 20 yıl önce yaşanan trajik savaş ülkemizde birçok potansiyelin kullanılamamasını beraberinde getirdi. Kapasitemiz var ama şu anda uykudalar. Biz geçiş durumunda olan bir ülkeyiz ve dolayısıyla diyaloğun ne kadar önemli olduğunu görmüş bulunuyoruz. Biz Doğudan, Batıdan, Kuzeyden ve Güneyden müttefikler ve partnerler aramak durumundayız” dedi.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ise, İstanbul’un insanlığın en güçlü, en değerli ve en önemli şehirlerinden biri olduğunu dile getirdi.

Prof. Dr. Ali Hasanov, Prof. Dr. Ali Abbasov ve Dr. Akkan Suver

UZAYDA İPEKYOLU

Azerbaycan İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Prof. Dr. Ali Abbasov, büyük İpekyolu'nu artık sanal İpekyolu'na çevirme zamanının geldiğini belirterek, ''21. Yüzyıl'da artık bilgiyi ülkeden ülkeye taşımak ve bunu İpekyolu aracılığıyla yapmak mümkün olmalı'' dedi. Sanal İpekyolu ile ilgili bir uydu sistemi oluşturulmasının düşünüldüğünü aktaran Abbasov, ''Rusya, Türkiye, Kazakistan, Çin ve bundan bir yıl önce de Azerbaycan'ın yörüngeye oturttuğu uydu ortak olarak kullanılabilecek. İpekyolu bölgesi ile ilgili uzayda bir bilgi alanı oluşturulacak. Bu projeyle ilgili yakın iş birliği oluşturuyoruz'' diye konuştu.

YENİ TİCARET ANLAYIŞI

Azerbaycan'ın ayrıca enerji ve ulaştırma projelerini de desteklediğini anlatan Abbasov, ''Azerbaycan büyük İpekyolu sayesinde birçok ülke ile bağlantı sahibidir'' dedi. Abbasov, Azerbaycan'ın bulunduğu bölgenin bilişim teknolojileri açısından yeterince gelişmiş olmadığına işaret ederek, ''Asya Pasifik ve Batı ülkeleri bilişim teknolojileri alanında çok büyük ilerleme kaydetti ama maalesef bizde çok büyük dijital uçurum var. Bunu giderebilmek için projeler devam etmektedir'' dedi.

İNTERNET BİR YAŞAM TARZI

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, Türkiye'nin ithal ettiği cep telefonlarına yapılan ödemenin arttığının belirterek, ''Eskiden ortalama 100 dolar diye hesaplarken şimdi 300 dolara çıktı'' dedi. 17. Avrasya Ekonomi Zirvesi'nde, bilişim sektörünün artık bir yaşam tarzı haline geldiğini anlatan Acarer, ''Yaşayan insan kadar mobil abone var. Dünyada 3.5 milyar da diş fırçası var. Yani dünyada yaşayan insan sayısı kadar mobil abone var ama insanların yarısının diş fıçası yok'' dedi.

42 MİLYAR DOLARLIK PAZAR

BTK Başkanı Tayfun Acarer, Türkiye'de 2012 yılında bilişim sektörünün hacminin 42 milyar dolara ulaştığını dünyada ise 1.45 trilyon dolar olduğunu sözlerine ekledi.

 

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Büyümede aşağı yönlü riskler artmıştır. Bunu kabul etmek lazım. Daha mütevazı büyümeyle karşı karşıyayız” dedi. Marmara Grubu Vakfı’nın 17. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, “Türkiye’de son gelişmeler ışığında siyasi istikrar tehdit altında mı?” sorusuyla karşı karşıya olunduğunu ifade eden Şimşek, şunları söyledi:

“Kamuoyu yoklamalarına baktığınızda Türkiye’de siyasi istikrar tehlikede değil. 17 Aralık sonrasında ortaya çıkan problemleri daha çok reformla aşacağız. Türkiye daha çok şeffaflaşacak ve demokratik standartları güçlenecek. Son gelişmeleri “siyasi kriz” olarak niteleyecekseniz, bizim cevabımız, daha çok reform”.

“Biraz daha mütevazı bir büyüme sürecine girebiliriz. Küresel arka plan gelişmekte olan ekonomiler için belki eskisi kadar elverişli olmaz” değerlendirmesinde bulunan Şimşek, emtiya fiyatlarının eskisi gibi artmayacağını vurguladı ve “Bu Türkiye ekonomisinin güçlü bir şekilde lehinedir. AB resesyondaydı ama sinyaller resesyondan çıktığına ilişkin sinyallerdir. Bu da Türkiye’nin dış talebini güçlendirecek. Suriye hariç Ortadoğu ve Afrika’da nispi bir istikrar var. Bunun yansıması olumlu olacak. Küresel krizde çok hızlı çıkış yaptık. Daha mütevazi bir büyüme dönemine gireceğiz. Ne zamana kadar? Bu yapısal reformları tamamlayana kadar” dedi.

Mehmet Şimşek, kısa vadede büyümeyi yukarı çekecek faktörlerin dış talep olduğunu ifade ederek, aşağı yönlü risklerin, siyasi tedirginlik ve para politikasında sıkılaşma büyümeyi aşağı çekecek faktörler olduğunu söyledi.

2014’te yüzde 4 büyüme öngördüklerini hatırlatan Şimşek, “Bir revizyona girmedik ama aşağı yönlü riskler artmıştır. Daha mütevazi büyüme ile karşı karşıyayız” dedi.

Bakan Şimşek, para politikasında sıkılaştırmanın söz konusu olduğunu, Merkez Bankası’nın faizi ciddi şekilde artırdığını hatırlatarak, “Bunun büyümeye yansıması olabilir. Ama piyasada faizler zaten artmıştı. Türkiye’de cari açık oldukça yüksek ve mutlaka aşağı çekilmesi lazım. Son yıllarda cari açık Türkiye’de yüksek bir patikaya oturdu” diye konuştu.

Viyana Ekonomik Forum Başkanı Dr. Erhard Busek sunumunu yaparken

KOBİ’lerde çok sorun yok

Konuşmasında kur hareketlerine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Şimşek, “Değişik kesimler nasıl etkilendi? Net döviz pozisyonuna baktığımızda, bankacılıkta en ufak bir sorun yok. Pozisyonu başa baştır. İniş çıkışlar sektörü doğrudan olumsuz etkilemeyecektir. Ama reel sektörün çok ciddi döviz pozisyon açığı var. 170 milyar dolar civarında, bunun 17 milyar doları 12 aylık vadeye sahip. Reel sektörün döviz pozisyon açığı araştırmasını yaptık. KOBİ’lerin net döviz pozisyon açığı çok büyük değil. Esas halka açık ve büyük şirketlerin açık pozisyonu var. Büyük şirketlerin de ihracatları ve vadenin uzunluğu dikkate alındığında, doğal bir sigorta söz konusu. Hane halkının çok ciddi bir döviz ve altın fazlası var. Hane halkının bilançosu olumsuz etkilenmeyecek” şeklinde özetledi.

Son aylarda, Türk şirketlerinin döviz talebinin arttığını bildiren Şimşek, şunları kaydetti:

“Aslında net olarak yabancı çıkışı yoktur. Ne bonodan, ne tahvilden, ne hisse senedinden… İlginç şekilde Türk vatandaşlarının ve şirketlerin döviz talebi arttı. Bu biraz siyasi belirsizlikle ilgili. Mart itibariyle bu belirsizlikler kalkacak, siyasi istikrar devam edecek. Biz bu şokun kalıcı olmayacağı, hızlı bir şekilde toparlanmanın mümkün olduğu kanısındayız”.

 

Türkiye, dinamizmin kalbinde 

Zirve’de konuşan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, İnsan Ticareti’ni önleme noktasında dünyanın yerel ve küresel eylem planlarıyla sorunlara çözüm aradığını belirtti. Müezzinoğlu, dünya üzerinde 6.5 milyar insanın sosyal adaletin olmadığı bir zeminde, yaşam kriterleri açısından son derece orantısız koşullarda yaşadığını dile getirdi. İTO Başkanı İbrahim Çağlar, dünya siyaseti, dünya ekonomisi ve küresel ilişkilerin Avrasya’nın uyanışına şahitlik ettiğini belirterek, “Türkiye, bu dinamizmin, böyle bir gücün kalbinde merkezinde yer alıyor. Küreselleşme, değişim ve hız olguları sayısız fırsatı önümüze sunuyor” dedi.

17. Avrasya Ekonomi Zirvesi İHKİB'in öncülüğünde tertiplenen Özlem Kaya Defilesiyle açıldı. Resimde Açılış sonrası Dr. Akkan Suver'in Özlem Kaya ve ekibine teşekkürlerini (yukarıda) ve İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi'ye Vakfın Anı hediyesini sunarken (aşağıda) sunarken görmektesiniz. 

Marmara Grubu Vakfı, Macaristan Girişim Vakfı ve Sırbistan Sürdürülebilir Kalkınma ve Uluslararası İlişkiler Merkezi ile Partnerlik Anlaşmaları imzaladı.

 

Marmara Grubu Vakfı, 17. Avrasya Ekonomi Zirvesi çalışmaları çercevesinde Sırbistan'ın Sürdürülebilir Kalkınma ve Uluslararası İlişkiler Merkezi ve Macaristan'ın Macaristan Grişim Vakfı ile Partnerlik Anlaşmaları imzaladı. İmza Töreninde Macaristan adına Kalkınma eski Bakanı Tamas Fellegi, Sırbistan adına Dışişleri eski Bakanı, Vuk Jeremic ile Dr. Akkan Suver ve Dr. Fatih Saraçoğlu hazır bulundular.   

SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA VE YEREL YÖNETİMLERDE DEĞİŞİM 

Marmara Grubu Vakfı AB ve İnsan Hakları Platformu Başkanı Müjgan Suver’in organizasyonunda gerçekleştirilen “Sürdürülebilir Kalkınma ve Yerel Yönetimlerde Değişim” oturumunun sunumu Doğan Gazetecilik'ten Tijen Mergen, moderatörlüğü ise Akademisyen Prof.Dr. Ersin Kalaycıoğlu tarafından yürütüldü.   

5 Şubat 2014 günü İstanbul Wow Otel Yakut A salonunda saat 14:00’te başlayıp 17:30’da biten “Sürdürülebilir Kalkınma ve Yerel Yönetimlerde Değişim” forumunun açılışında, Müjgan Suver, doğanın sunduklarını yok etmeyen bir endüstriyel kalkınma modelinin yer aldığı "bir büyük resim" özleminden bahsettiği açış konuşmasını yaptı. Ana tema konuşması ise, Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi Nassir Abdullaziz Al-Nasser tarafından gerçekleştirildi.

Prof.Dr. Ersin Kalaycıoğlu'nun yönettiği birinci oturumda, Romanya'dan Prens Radu, Bulgaristan Başbakan Yardımcısı Daniela Bobeva, Bosna-Hersek Federal Bilim ve Eğitim Bakanı Damir Masic, İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Dr. Hadi Solemanpour, sürdürülebilir kalkınmanın neden önemli olduğunu, kontrol edilemeyen kalkınmanın, faydalarını da yok edebileceğini hatta temel ekosistemin yıkılmasına neden olabileceğini, kendi ülkelerinde bu konuda neler yaptıklarını anlattılar. Yeni Asır Genel Yayın Yönetmeni Şebnem Bursalı, sürdürülebilir kalkınmada kadın istihdamını, kadın - erkek eşitliğinin önemini dile getirdi. 

Birinci oturumun ardından, dinleyicilerin sorularına verilen açıklayıcı cevaplardan sonra, sürdürülebilir kalkınma politikalarının en önemli ilkelerinden birinin de yerellik ilkesi olduğu gerçeğinden yola çıkılarak yerel yöneticilerin konuşmacı olduğu ikinci bölüme geçildi.

İkinci bölümde, önceki dönem Belçika Devlet Bakanı, Saint-Josse-ten-Noode Belediye Başkanı Emir Kır, Torino Belediye Başkan Yardımcısı Stefano Lorusso, Çin Halk Cumhuriyeti Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu temsilcisi Dr. Sheng Sixin, Xi'an Şehri Danışma Komitesi Başkan Yardımcısı Jiang Jianchun, Prof.Dr. Ersin Kalaycıoğlu'nun moderatörlüğünde görüşlerini ve deneyimlerini bizlerle paylaştılar.  

Yeni Asır Gazetesi Sürdürülebilir Kalkınma Toplantısı Haberi

YERELDEN KÜRESELE DİYALOĞUN BARIŞTAKİ ÖNEMİ

17. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nin en ilgi çeken oturumlarından biri, “Yerel’den Küresel’e Diyaloğun Barıştaki Önemi” konulu toplantısıydı.

Kafkas Müslümanları Dairesi Başkanı Şeyhülislam Allahşükür Paşazade’den, Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos’a; İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran’dan, Karadağ Eski İçişleri Bakanı Kalamperovic’e; Sırbistan Müftüsü Muhammed Jusufspahic’dan, Yunan Eski Dışişleri Bakanı ve Milletvekili Dora Bakoyannis’e, Makedonya Devlet Bakanı Hadi Nezir’den, İran Dışişleri Eski Bakanı Dr. Manouchehr Mottaki’ye kadar en üst seviyede 23 katılımcı görüşlerini sundu.

Dünya barışının diyaloğa önem verilmesiyle gerçekleşebileceğini savunan konuklar, küreselleşmede “artık benim köyüm, benim kentim, benim ülkem” söyleminden, “benim dünyam” söylemine geçmenin zorunluluğuna değindiler.

Özellikle dini temsilciler; diyaloğun yalnız din adamları tarafından değil, tüm akademisyenler, siyasetçiler, sorumlu yöneticiler ve sivil toplum örgütlerince sahiplenilmesinin gerekli olduğunu vurguladılar. 

Türkiye’deki Süryani Cemaatleri temsilcileri Yusuf Çetin ve Yusuf Sağ, Türkiye Musevileri Hahambaşısı İsak Haleva, Medeniyetler İttifakı Türkiye Eşgüdüm Başkanı Prof. Dr. Bekir Karlığa, Arnavutluk Prensi Leka, UNESCO Direktörü Genc Seitti ve Vatikan Ankara Büyükelçisi Antonio Lucibello duygulu konuşmalarıyla katılımcılara diyaloğun 21. Asrın en önemli ve anlamlı kelimesi olduğunu, bundan vazgeçilmesi durumunda dünyanın yaşanmaz hale dönüşeceğini belirttiler.

Marmara Grubu Vakfı, Cumhurbaşkanlar Oturumunda İstemsiz Göç-İnsan Ticareti konusu tartışıldı. 

Resimde Cumhurbaşkanları Oturumu öncesi  İnsan Ticareti ve İstemsiz Göçün açılış konuşmasını Fransız Senatörü Joelle Garrıaud-MAYLAM yaptı. Resimde Moğolistan eski Cumhurbaşkanı Punsalma Ochırbat, Bulgaristan eski Cumhurbaşkanı Zhelyu Zhelev, Romanya eski Cumhurbaşkanı Emil Constantinescu, Slovenya eski Cumhurbaşkanı Danilo Türk, Oturum Başkanı Dr. Akkan Suver, Arnavutluk eski Cumhurbaşkanı Bamir Topi, Estonya esk Cumhurbaşkanı Arnold Rüütel, Bosna Hersek Federasyonu Başkanı Zivko Budimir, Gagavuzya Özerk Bölgesi Başkanı Mihail Formuzal'ı bir arada görmektesiniz.   

4 Üyemiz Marmara Grubu Vakfı Onur Madalyası aldı

Avrasya Ekonomi Zirvelerine olan sürekli katkılarından dolayı üyelerimiz Ertuğrul Kumcuoğlu, İbrahim Arıkan, Mustafa Karagül ve İsmail Hakkı Demirci Marmara Grubu Vakfı Onur Madalyası aldı.

İstanbul Kent Orkestrası Zirve'nin ilk akşam yemeğinde muhteşem bir performans sergiledi.

 Din adamları Zirve'de birarada 

17. Avrasya Ekonomi Zirvesi çalışmaları çercevesinde Türkiye'ye gelen Kafkas Müslimümanları Başkanı Allahşükür Paşazade beraberinde, Azerbaycan Ortodoks Kiliseleri Lideri Aleksandr Issein, Azerbaycan Katolik Kiliseleri Lideri Vladimir Fekete, Azerbaycan Musevi Cemaati Lideri Milix Yevdayev ile birlikte Patrik Bartholomeos'u ziyaret etti. Ziyarette Dr. Suver de hazır bulundu.    

AVRASYA EKONOMİ ZİRVESİ KUPASI KOŞUSU

17. Avrasya Ekonomi Zirvesi'nde Türkiye Jokey Kulübü yıllardır gösterdiği yüksek dikkati bu yıl da göstermiş ve 5 Şubat 2014 akşamı Veliefendi Hipodromu'nda AVRASYA EKONOMİ ZİRVESİ KUPASI KOŞUSU tertiplemiştir. AVRASYA EKONOMİ ZİRVESİ KUPASI'nı bu yıl RODOPLU isimli atıyla kazanan Veysel Kahraman'a ve Jokey Erhan Yavuz'a Kupasını Marmara Grubu Vakfı adına Romanya Veliaht Prensi Nicholas ve Şamil Ayrım birlikte vermişlerdir.     

KAPANIŞ 

 

17. Avrasya Ekonomi Zirvesi 6 Şubat 2014 günü saat 18.00'de çalışmaları nihayete erdirdi. 

 

 17. Avrasya Ekonomi Zirvesi Sonuç Bildirgesi

 

17. Avrasya Ekonomi Zirvesi'nin basında yansımaları