Haberler

Dr. Akkan Suver Viyana Ekonomik Forumu'nun Moldova Toplantısına Katıldı

10 Haziran 2014 Salı - Okunma: 5088
Dr. Akkan Suver Viyana Ekonomik Forumu'nun Moldova Topl

 Dr. Akkan Suver, Viyana Ekonomik Forumu’nun Balkan Toplantıları kapsamında Moldova’da düzenlediği çalıştaylara misafir konuşmacı olarak iştirak etti.

Moldova Başbakanı Iurie Leanca ve Viyana Ekonomik Forumu Başkanı Dr. Erhard Busek’in açılış konuşmalarını gerçekleştirdiği, moderatörlüğünü Viyana Ekonomik Forumu Genel Sekreteri Dr. Elena Kirtcheva’nın yaptığı konuşmalara Dr. Akkan Suver’le beraber Avusturya STRABAG AG Direktörü Herbert Krutina, Avusturya SeniorenReisen Başkanı Dr. Karl Blecha, Güneydoğu Avrupa ve Avrasya İş Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Alex Munteanu, Romanya Avusturya Büyükelçiliği Romanya ve Moldova Ticari Ateşesi Rudolf Lukavsky de konuşmacı olarak katıldı. Viyana Ekonomi Konuşmaları başarıyla sonuçlandı. Avusturya ve diğer bölge ülkelerinden katılım oldukça yüksek oldu. Toplantıda 18 ülkeden 300 üst düzey katılımcı yer aldı. Ekonomi ve siyaset alanında birçok saygın katılımcının yer aldığı Forum’da, Moldova ile yakın işbirliği gündeme getirildi.

Kapanış konuşmasını ise Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Durao BARROSO yaptı.

Moldova’da bulunduğu süre zarfında Dr. Akkan Suver, Gagavuzya Başkanı Sayın Mihail Formuzal tarafından kabuledildi.

Dr. Akkan Suver ve Başkan Mihail Formuzal 

Dr. Akkan Suver  Moldova’da Avdarma Müzesi’ni de ziyaret etti.

Moldova (Eski) Cumhurbaşkanı Petru Lucinski tarafından da kabul edilen Dr. Akkan Suver, Komrat Üniversitesini Ziyaret ederek Rektör Zinovia Arıkova’dan Üniversite çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Dr. Akkan Suver ve Petru Lucinski 

Dr. Akkan Suver Avdarma Müzesi'nde 

Dr. Akkan Suver Komrat Üniversitesi'nde 

Dr. Akkan Suver’in Viyana Ekonomi Forumu’nda yaptığı konuşmasında:

“Marmara Grubu Vakfı, olarak stratejik partnerliğinden büyük gurur duyduğumuz Viyana Ekonomik Forumu'nun Balkanlarda ortaya koyduğu yol gösterici çalışmalar, fevkalade önemli etkinliklerdir.

Viyana Ekonomik Forumu Avrupa'nın birlik ve beraberliği yolunda Balkan Devletleri'nin önemini ve onların Avrupa Birliği kriterleriyle entegrasyonu konusunda ortaya koyduğu ve koymakta olduğu çalışmalarıyla Balkan coğrafyasında kabul gören bir sivil inisiyatiftir.

Geride bıraktığı on yılda Viyana Ekonomik Forumu isabetli çalışmalara imza atmıştır. Bu çalışmalardan birisini de bugün burada Kişinev’de gerçekleştirmektedir.

Ben bu toplantıyı önemsiyorum.

Önemsediğim için de bugün burada aranızdayım.

Öncelikle izin verirseniz Türkiye - Moldova ticaret ve siyaset ilişkilerine biraz temas etmek istiyorum.

Biz, Türkiye olarak Moldova'yı bölgedeki önemli bir işbirliği ortağı olarak görmekteyiz. Özellikle de bundan on iki gün önce Türkiye - Moldova arasında vizenin ortadan kalkmasıyla ticari ilişkilerimiz daha da artacaktır. Bu kapsamda iki ülke arasında karşılıklı üst düzey iş ziyaretlerinde artış yaşanacaktır. Türkiye'nin Moldova'ya yönelik öncelikli hedefi stratejik ortaklık kurularak, ilişkilerin kalıcı bir zemine oturtulmasıdır. Serbest Ticaret Anlaşması’nın imzalanmasıyla birlikte ticaret hacminin artırılması da hedeflenmektedir.

Yüksek malumlarınız olduğu üzere Türkiye’nin 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girme, kişi başına düşen geliri 25 bin doların ve dış ticaret hacmini de 1 trilyon doların üzerine çıkarma hedefi bulunmaktadır.

Türkiye ekonomisinin bu ivmeyi kazanmasında dış ticaretin önemli bir rol oynadığını vurgulamak isterim. Türkiye ile Moldova arasındaki dış ticaret hacminin de giderek arttığı gerçeğinden yola çıkarsak; bundan on yıl önce, 2002 yılında 44 milyon dolar olan dış ticaret hacmimiz 2013 yılında 537 milyon dolara yükselmiş bulunmaktadır. 2002 yılında 40 milyon dolar olan Moldova’ya ihracatımız ise 2013 sonunda 276 milyon dolara yükselmiştir. Bugün Türkiye, Moldova’nın ithalatında sekizinci, ihracatında ise dördüncü ülkedir. Aramızdaki ticaretin her iki ülkenin ekonomik potansiyellerini yansıtmadığını düşünüyoruz. Bu nedenle, Başbakanlarımızın koydukları 1 milyar dolar hedefine ulaşmak için daha çok çaba göstermemiz gerektiğine inanıyorum.

İki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilere yeni bir boyut kazandırmak ve işbirliğini artırmak amacıyla, müzakereleri geçen yıl tamamlanan Serbest Ticaret Anlaşması'nın en kısa sürede imzalanması gerektiğini de burada vurgulamak isterim.

Serbest Ticaret Anlaşması ile ticari ilişkilerin yanı sıra karşılıklı yatırımların da artacağı bir gerçektir. Bugün Moldova’da faaliyet gösteren 100’den fazla Türk firmasının toplam yatırım değeri yaklaşık olarak 350 milyon dolardır. Her geçen gün, firmalarımız Moldova'da daha fazla yatırım yapmak için yeni fırsatlar kollamaktadır. Firmalarımızı Moldova'da daha fazla yatırım yapmak için hükümetimizin cesaretlendirdiğini de bilmenizi isterim.

Müteahhitlik ve teknik müşavirlik sektörleri açısından Türkiye ile Moldova'nın ticari ve ekonomik ilişkileri henüz tam olarak keşfedilmemiş bir alandır. Türk müteahhitlik ve teknik müşavirlik sektörünün 1972’den bu yana 103 farklı ülkede, toplam 274.1 milyar dolar değerinde 7 bin 371 proje üstlendiğini de bilmenizi isterim.

Öte yandan Moldova’da yaşayan Gagavuzlar’dan da söz etmeme izin veriniz. Gagavuzlar, Moldova’nın çalışkan ve üretken insanlarıdır.

Moldova ile dostluk bağlarımızda tarihi ve sarsılmaz bir köprü olarak gördüğümüz Gagavuzlar’ın, Türk kimliklerini sürdürmeleri ve asırlardır yaşadıkları topraklar üzerinde kendi kendilerini yönetmeleri için Moldova’nın yarattığı bu imkanı da takdirle karşılıyoruz.

Gerçekten bu topluluğun ana yurtları Moldova’nın toprak bütünlüğüne saygı içinde iyi birer yurttaş olarak yaşama arzusu Moldova’nın refahına katkıda bulunmaktadır. Ekonomi, ticaret, ulaştırma, kültür, eğitim ve benzer alanlarda ilişkilerimizin daha da ileri boyutlara ulaşmasında Moldova’nın sadık vatandaşları Gagavuzların da payı büyüktür.

Bu çerçevede beraber atacağımız adımlar sayesinde Türkiye - Moldova ilişkilerinin kısa vadede güç kazanacağını da düşündüğümü belirtmekte yarar görüyorum” dedi.

 

  

Dr. Akkan Suver Viyana Ekonomik Forumu'nda konuşurken