Haberler

Çin Halk Cumhuriyeti Marmara Grubu Vakfı'nı misafir etti

13 Aralık 2013 Cuma - Okunma: 4588
Çin Halk Cumhuriyeti Marmara Grubu Vakfı'nı misafir ett

Marmara Grubu Vakfı'ndan Dr. Akkan Suver, Dr. Fatih Saraçoğlu, Engin Köklüçınar, Şamil Ayrım, Ertuğrul Kumcuoğlu, Yüksel Çengel ve Cahit Karakullukçu'dan oluşan Heyet 5-12 Aralık 2013 günleri Çin Halk Cumhuriyeti'ndeydi. 

Çin Uluslararası Dostane Temaslar Kurumu

Çin'e yapılan bir haftalık gezi sonrasında medyaya görüşlerini açıklayan Dr. Akkan Suver: "Çin Halk Cumhuriyeti ile Türkiye arasında uzun bir tarihe dayanan dostça temaslara ziyaretimizle bir yenisini daha ekledik. İki ülke arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasından bu yana geçen yıllar içinde ikili ilişkiler hızla gelişti. Özellikle son yıllarda iki ülke arasında üst düzey karşılıklı ziyaretler gerçekleştirilirken, karşılıklı güven de giderek güçlendi. Ekonomik ve ticari ilişkilerimiz de Cumhurbaşkanımızın ve Başbakanımızın Çin'i ziyareti ile birlikte daha da gelişti".  

Çin Komunist Partisi

Daha sonra Akkan Suver açıklamasına şöyle devam etti: "İkili ticaret hacminde ilk kez 1 milyar ABD Doları’nın aşıldığı 2000 yılından bu yana kaydedilen düzenli gelişme sonucunda bugün 30 milyar ABD Doları’na ulaşılan ve böylece Çin Halk Cumhuriyeti'nin ülkemizin üçüncü büyük ticari ortağı haline geldiği günümüzde ülkemizdeki muhtelif altyapı yatırımlarında Çin Halk Cumhuriyeti’nin katkısı her geçen gün artmaktadır. Ayrıca üçüncü ülkelerde şirketlerimiz ortak projeler gerçekleştirmektedir. Çin Halk Cumhuriyeti son dönemde yabancı sermayeyi çekme konusunda çok başarılı oldu. 1990’ların başından itibaren gelişmekte olan ülkelere yapılan yatırımların başında Çin Halk Cumhuriyeti yer aldı. Çin Halk Cumhuriyeti hükümeti yabancı yatırımlara ayrıcalıklı muamele yerine ülkenin bu anlamda bir doyuma ulaştığı düşüncesi ile yerli ve yabancı yatırımlara eşit muamele anlamına gelen uluslararası kabul görmüş, “Milli Muamele” ilkesini uygulamaya koydu."

Çin Komunist Partisi Genel Sekreter Yardımcısı

İpek Yolu felsefesine de değinen Dr. Akkan Suver; "Çin Halk Cumhuriyeti'nin savunduğu ve Marmara Grubu Vakfı'nın önemsediği İpek Yolunu 'Demirden İpek Yolu' diye değerlendirdiğimiz de bir gerçektir." dedi.

Çin Uluslararası Dostane Temaslar Kurumu Başkanı Li Zhaoxing

Dr. Suver ayrıca; "Marmara Grubu Vakfı olarak inanıyoruz ki, tarih çerçevesinde yalnız ticaretin değil ülkeler arası dostluğun ve barışın pekişmesinde önemli bir rol oynayan İpek Yolu felsefesi gerçekleştiğinde Pasifik Okyanusu ile Baltık Denizi birleşecektir." diye sözlerine devam etti.

Tsinghua Üniversitesi

"Orta Asya Hint Okyanusu ve Basra Körfezi'yle bağlamak ve ticaretle yatırımı kolaylaştırma anlaşmaları yaparak karşılıklı yarar temelinde işbirliklerini geliştirecektir." diye açıklamalarına devam eden Dr. Suver; "İpek Yolu ekonomik ve barış hattının kurulması uzun vadeli iyi komşuluklara, dostluklara ve yeni ekonomik işbirliklerine de ayrı bir kapı açacaktır." dedi.

Wenzhou Ticaret Odası

Açıklamasında Dr. Suver; "Marmara Grubu Vakfı olarak inanıyoruz ki; tarihte İpek Yolu boyunca bütün ülke halkları binlerce yıldır konuşulan bir dostluk destanı yazmıştır. Ortak kazanç temelinde karşılıklı yarar ve güven, eşitlik ve hoşgörü, tecrübe paylaşımı da İpek Yolunun karakteristiğidir. Avrupa ile Asya ülkeleri arasındaki ekonomik ilişkinin daha da yoğunlaştırılması, işbirliğinin daha da derinleştirilmesi ve gelişme alanının daha da genişletilmesi için İpek Yolu hattını yeniden hayata geçirebiliriz. Üzerinde yaklaşık 3 milyon nüfusu barındıran İpek Yolu hattının sahip olduğu çap ve potansiyel eşsizdir." diye belirtti.

Uluslararası İşbirliği Merkezi

Dr. Akkan Suver, "Çin Halk Cumhuriyeti - Türkiye ilişkilerini özetlemek gerekirse, farklılıkları da gözeten ortaklık ve sorumluluk ilkeleri temeli altında bölgesel ekonominin dolaşım hızı ve kalitesinin yükseltilebileceğine ve ortak yarar ve kazançlar elde edileceğine inanıyoruz" dedi.

Uluslararası İşbirliği Merkezi Genel Direktörü Prof. Chao Wenlian

 

 

Çin Halk Cumhuriyeti Etnik Meseleler Komitesi